De eetstoornis kan zich ontwikkelen als gevolg van een TRAUMA.
Een Trauma is een ingrijpende gebeurtenis, met als gevolg intens psychisch lijden. Een onverwerkt trauma kan zorgen voor blijvende klachten, middels herbelevingen, in de vorm van terugkerende herinneringen, nare dromen, hardnekkig onderdrukken en vermijden van prikkels die bij het trauma hoorden. Daarnaast kan er sprake zijn van het onderdrukken van gevoelens, en momenten van vervreemding.
Dit opgelopen lichamelijk of geestelijk letsel, naar aanleiding van indringende gebeurtenissen kan onverdraaglijk zijn.
Een eetstoornis is een schijnbare 'oplossing'. Het is een manier om de pijn en onzekerheid over achterliggende of huidige problemen te vermijden.
Naast belastende levensgebeurtenissen kan een specifieke persoonlijkheidsstructuur en kunnen erfelijkheidsfactoren een rol spelen bij het ontstaan en de instandhouding. Deze achterliggende problematiek behoeft aandacht.
Inzicht hierin kan je helpen om beter te begrijpen waarom de eetstoornis is ontstaan in het verleden en hoe deze een functie heeft in het heden. Dit inzicht geeft ruimte en energie om te kunnen verwerken, loslaten en om verder te gaan.
Er kan sprake zijn van een ROUWproces wanneer je de controle loslaat, die de eetstoornis je gaf. Naarmate de eetstoornisklachten meer op de achtergrond raken, is er ruimte voor het opnieuw verwerken van pijnlijke verlies-ervaringen. Dit gebeurt middels afscheidsrituelen.
De lichaamsbeleving is geblokkeerd. Aandachtgerichte PMT+ is helpend.
Het lichaam, met haar lichaamssensaties is een belangrijke bron van informatie over de pijn en stress als gevolg van trauma, en andere dagelijkse levens-last.
Leren, dit onder te ogen zien, en op een vriendelijke wijze met de aandacht bij het lichaam te zijn. Zonder te oordelen. In het hier en nu, helpt, om realistische ideeën te ontwikkelen over je lichaam en over jezelf. Het is een voorwaarde voor herstel.